Temperaturfilt 2018 – Virka tillsammans

Temperaturfilt 2018 – Virka tillsammans
27 december, 2017 Stitchbloggers
Husblogg

Nu är det dags att välja ut garn, färger och temperaturskala till våra filtar.

Hos Favoritgarner kan du köpa ett färdigt startkit baserat på Maries eller Annas skala, du kan även skapa ditt eget startkit utav Soft Fun som du hittar HÄR.

.                                          

 

Här kommer du direkt till Annas färgpaket                                        Här kommer du direkt till Maries färgpaket                             

Längst ner till vänster börjar vi på -8 grader (eller kallare) sen går vi stegvis uppåt med 3 graders steg till +34 (eller över) längst ner till höger. Som ni ser så är många färger samma på båda våra skalor men färgerna är placerade annorlunda. Det gör att våra filtar blir väldigt olika, trots att vi bor i Skåne båda två. Som Marie berättade i förra inlägget kommer hon mäta temperaturen kl 12 varje dag. Jag kommer däremot välja högsta (vid plusgrader), respektive lägsta (vid minusgrader) uppmätta temperaturen för dagen. All sådan information finns på smhi.

Även om ni inte bor i Skåne kan ni använda något av våra kit, då anpassar ni högsta och lägsta temperatur, tex kan ni använda -30 till +20 om ni bor långt norrut. Ni kan även välja hur många grader ni vill ha i varje intervall, kanske 4 grader om ni bor någonstans där det är stora skillnader i temperatur, eller 2 graders intervall om det är väldigt jämna temperaturer där ni bor.

Ni kan välja att ha ett varv med en helt annan färg mellan månaderna för att markera varje månad, man kan även välja att låta en tråd med glitter löpa med på speciella dagar/händelser under året.

En temperaturfilt är väldigt anpassningsbar, bara ni har bestämt mönster, färger och temperaturskala innan ni börjar. Vill ni ha hjälp eller råd så ställer vi gärna upp. Ett bra tips är att skaffa klädnypor, linda garn runt och markera gradintervallerna på dem. Då är det lätt att hålla koll på vilken färg som hör ihop med vilka grader.

Mönster

Vi har valt att göra våra temperaturfiltar med Apache tears maskor, det finns flera olika varianter av filtar gjorda med dessa maskor i olika kombinationer att hitta på nätet, alla på engelska men våra kommer att göras på svenska. Grunden i Apache tears är att man virkar med fasta maskor och gör nedtag ett eller flera varv nedanför med jämna mellanrum. Måtten på filten kommer bli ca 125 x 160 cm.

Vår Stitchblogger Annimia vill följa med på temperatur-resan men hon kommer sticka en temperaturfilt istället för att virka en. Jättekul tycker vi. Maria kommer dela med sig av hur hon har funderat och lagt upp sitt projekt på sin blogg. Vi kommer även ta upp bitar av det här i kommande inlägg, så ni inte missar något.

I nästa inlägg som kommer den 1 jan 2018, kommer vi att presentera våra mönster.

#sbtemperaturfilt2018

//ByMimzan och Annavirkpanna

Kommentarer

 1. Jeanette 4 månader sedan

  Hej
  Är det någon som kan dela med av en skala o och vilka färger ni bestämt på
  Graderna ,jag har annavirkpannas garnkit
  Mvh jeanette

 2. Margit 4 månader sedan

  Hej, har ni någon bild på hur virkningen ser ut?

  • Anna 4 månader sedan

   Hejsan! Bild på hur virkningen ser ut kommer i nästa inlägg den 1 januari (Y)

 3. Peppis 4 månader sedan

  Synd att man måste virka.

  • Anna 4 månader sedan

   Det måste man inte, vår Stitchblogger Maria kommer sticka en temperaturfilt, hon har valt Maries paket och kommer dela med sig av resan med mönster osv på sin blogg annimia.com

 4. Maria J 4 månader sedan

  Hej!
  Jag bor också i Skåne, och försökte mig på detta i år, men la ner.
  Det blev väldig mycket vid -2 till +10, så ett tips är att gå in och titta på SMHI, och se på lite statistik.
  Lägg “roliga” färger där du har “mest” temperatur, så blir det lite mer liv i filten, min blev så tråkig att jag la ner projektet.
  MEN nu blev jag ju lite sugen igen…. <3

  • Anna 4 månader sedan

   Hejsan! Bra tips, jag började med på en detta året men jag använde olika maskor vid olika väderlekar plus då olika färger vid olika temperaturer. Den blev inte så snygg, lite för mycket olika saker som hände 😉 sen hade jag för många grader i intervallerna så det blev väldigt mycket samma färg. Detta året kommer det bli hur bra som helst tror jag 😀

 5. Catharina 4 månader sedan

  Har ni något alternativ om man vill ha filten helt i bomull?

  • Anna 4 månader sedan

   Om man vill göra den i bara bomull så finns Catona (virknål 3-3,5) eller Cahlista (virknål 4,5-5). Nackdelen med att använda ett rent bomullsgarn är att filten blir tung. Det finns inga färdiga garnkit för dessa garnerna men båda har över 100 nyanser att välja mellan.

 6. Pysselofix 4 månader sedan

  Även om jag avstår från att vara med ska det bli väldigt roligt att följa er andra!
  /Helena

  • Anna 4 månader sedan

   Vem vet, du blir kanske så frestad att du hoppar på 😛

 7. Åsa 4 månader sedan

  Roligt med just de maskorna!! Ser jag så fram emot.. Hoppas garnet hinner komma nu bara 🙂

  • Anna 4 månader sedan

   Vi håller tummarna att det hinner komma fram! Nu är ju julklappsstöket över hos posten så jag tycker nog de ska fixa det 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*